Πώς να φτιάξετε μια DIY ζωγραφισμένη αψίδα

Οι τολμηρές και πολύχρωμες ζωγραφισμένες αψίδες είναι δημοφιλή χαρακτηριστικά σχεδιασμού που κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορους χώρους μέσα στο σπίτι δίνοντας ζωή σε μονότονους τοίχους αλλά και μια ρετρό-σικ ατμόσφαιρα στους χώρους. Αν δεν διαθέτετε τον προϋπολογισμό για ένα σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, αυτές οι μοντέρνες πινελιές μπορεί να φαίνονται απρόσιτες. Στην πραγματικότητα όμως, αποτελούν μοναδικό κίνητρο για να υλοποιήσετε ένα διασκεδαστικό και εύκολο DIY Project.

Οι αψίδες βαμμένες με ουδέτερα (Off White CS1664 & Fossil White CS1705) και ανοιχτά χρώματα (Appletini CS1219 & Rudy Violet CS636) δίνουν στα δωμάτια ευρύχωρη και ανοιχτή αίσθηση. Τα σκούρα χρώματα (Reddened Earth CS504 & Charcoal Black CS1660) είναι πιο εντυπωσιακά και δημιουργούν ένα τολμηρό σημείο σε ένα κατά τα άλλα τυπικό δωμάτιο. Επιλέξτε ένα χρώμα που ταιριάζει με το χώρο σας. Σκεφτείτε να κεντράρετε την αψίδα σε ένα διακοσμητικό ράφι για να της δώσετε μεγαλύτερη απήχηση ή ζωγραφίστε την στον τοίχο στο κεφάλι του κρεβατιού σας σαν κεφαλάρι.

Εντοπίστε το σχήμα της αψίδας στον τοίχο

Μόλις αποφασίσετε το μέγεθος και τη θέση της ζωγραφισμένης αψίδας, εντοπίστε το σχήμα στον τοίχο. Χρησιμοποιήστε μια ευθεία γραμμή (ένα μέτρο για πχ) για να σχεδιάσετε με μολύβι τις εξωτερικές κάθετες γραμμές της αψίδας. Χρησιμοποιήστε τη μεζούρα για να βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν το σωστό μέγεθος και ένα μέτρο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ίσια.

Συνδέστε αυτές τις δύο κάθετες γραμμές μεταξύ τους για να σχηματίσουν την καμπύλη στην κορυφή της αψίδας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μετρήσετε και να επισημάνετε το ακριβές κεντρικό σημείο μεταξύ των δύο άκρων της αψίδας. Μετρήστε την απόσταση από το κέντρο της καμάρας μέχρι την άκρη και κόψτε ένα σπάγκο ίσου μήκους, συν μια ή δύο ίντσες επιπλέον. Δέστε το σπάγκο στο μολύβι σας και κολλήστε το άλλο άκρο στον τοίχο στο κεντρικό σημείο της καμάρας. 

Στη συνέχεια, κρατήστε το σπάγκο τεντωμένο και περιστρέψτε τον από άκρη σε άκρη, σημαδεύοντας τον τοίχο με το μολύβι ενώ το κάνετε. Τώρα, θα έχετε ένα ομοιόμορφο ημικύκλιο για να σχηματίσετε την κορυφή της αψίδας.

Βάψτε την αψίδα

Καλύψτε το πάτωμα με ένα πανί για να το προστατέψετε από πιτσιλιές μπογιάς και πιάστε δουλειά βάφοντας την αψίδα. Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να βάψετε πρώτα προσεκτικά την άκρη της. Μόλις τελειώσει η άκρη, μπορείτε να αλλάξετε το πινέλο σας με ένα ρολό και να βάψετε το εσωτερικό του σχήματος.

Αν θέλετε ένα πιο βαθύ χρώμα, μπορείτε να βάψετε πολλές στρώσεις. Αφήστε κάθε στρώση να στεγνώσει τουλάχιστον δύο ώρες πλήρως πριν προσθέσετε μια νέα.

Αφαιρέστε την ταινία

Αφαιρέστε προσεκτικά την ταινία που είχατε εφαρμόσει γύρω από το σχήμα της αψίδας και προχωρήστε αργά για να αποφύγετε να σκίσετε κομμάτια. Αφού αφαιρέσετε όλη την ταινία, θα πρέπει να σας μείνει μια όμορφη βαμμένη αψίδα με καθαρές άκρες.

Ακολουθήστε μας στο facebook & στο instagram για να ενημερώνεστε για ιδέες διακόσμησης και τους χρωματικούς συνδυασμούς της παλέτας Colorstyle Paint!